COL•LAPSEN CINC TORRES DE LA MAT A SANT HILARI SACALM DEGUT AL TEMPORAL.

La caiguda de 5 torres de la MAT a Sant Hilari Sacalm, a causa del temporal Glòria, va provocar l’avaria que va deixar sense llum uns 220.000 abonats de les comarques gironines .
La nevada, la matinada del dimarts passat, d’uns 30 cm, va provocar el col·lapse total, de quatre torres de la MAT i una cinquena mig tombada, al seu pas per les Guilleries.
La zona afectada es troba entre el Balneari de la Font Picant i la Font dels Abeuradors, a la zona nord-est del municipi de Sant Hilari Sacalm.

La reparació de les torres i el cablejat s’estima, segons els mateixos treballadors de REE, al voltant d’uns tres mesos. Hi ha un gran dispositiu material i humà treballant a la zona a correcuita.

Mentrestant la línia MAT de 400 kV no estarà en servei fins que se’n pugui restablir la continuïtat.
Silenci informatiu als mitjans de comunicació, a causa de la gravetat dels fets i les seves implicacions en termes de seguretat energètica.
Ara mateix, i fins que no estigui la línia reparada, la demarcació de Girona penja d’un fil, mai més ben dit. Depèn gairebé totalment de la importació d’energia nuclear francesa mitjançant la interconnexió amb corrent continu amb Baixàs, a la Catalunya del Nord, que té molt poca flexibilitat en la gestió de la demanda.

La pregunta és que farà REE? Reconstruirà la línia amb els mateixos paràmetres, esperant un altre col·lapse a causa del proper temporal? I si quan arribi el moment, la minvant i decadent nuclear francesa no està en condicions d’enviar-nos energia? Estarem tres mesos a les fosques? Resiliència en estat pur.

La realitat ha tombat el colós de la MAT. La dependència energètica total, la fragilitat del model centralitzat, obsolet i decadent, on la incidència en un sol punt, afecta a tot el sistema.

Recordem que la MAT, se’ns va vendre com a garantia de “seguretat, subministrament i estabilitat” i que havia de ser una infraestructura modèlica del segle XXI.


 

 

 

 


 

Deixa un comentari