Notícies i activitats

EXPROPIACIONS FORÇOSES PER LA MAT

expropiacionsMAT_general

NO SIGNAREM LA NOSTRA SENTÈNCIA DE MORT!

Red Eléctrica preveu aixecar 75 torres de la MAT entre Santa Llogaia i Bescanó

La companyia ha signat acords d’expropiació amb el 95% dels propietaris afectats

ACN |  La primera torre del tram aeri de la línia de MAT entre Santa Llogaia d’Àlguema i Bescanó ja comença a ser una realitat. Aquesta setmana Red Eléctrica ha començat a aixecar les torres, que tenen una base de 10 metres per 10 metres i una alçada d’uns 55. La primera, la torre 104, està situada a l’Alt Empordà, al costat de l’autopista i de la línia del TAV. En total, al tram hi haurà 115 torres i la companyia preveu construir-ne 75 aquest any. Red Eléctrica ha signat acords d’expropiació amb el 95% dels propietaris afectats. La companyia manté la previsió que tota la línia entri en funcionament a principis del 2015. La part més endarrerida és el ramal de Riudarenes, pel qual encara no tenen permisos.

A mitjans maig, Red Eléctrica va començar les obres del tram aeri de la MAT que s’estén entre Bescanó (Gironès) i Santa Llogaia d’Àlguema (Alt Empordà). Allà on ja hi havia acords amb els propietaris afectats, van començar a excavar el terreny i a fer la cimentació de les bases que han d’aguantar les torres. Per començar a construir les torres encara faltava un tràmit, que el Consell de Ministres aprovés definitivament el projecte i el declarés d’utilitat pública.

Des de fa una setmana, operaris de Red Eléctrica han començat a aixecar les estructures de ferro. La primera està situada a Santa Llogaia d’Àlguema, al costat de l’N-II, l’autopista AP-7 i la via del Tren d’Alta Velocitat (TAV). En total, a tot el traçat hi haurà 115 torres, separades per 500 metres. Cada torre mesura uns 55 metres d’alçada i triguen dues setmanes en construir-la. L’han de muntar peça a peça i en alçada, com si fos un mecano gegant, perquè pesa tant que no hi ha cap grua que la pugui aixecar si la construeixen en horitzontal a terra.

torre 104

El delegat de Red Eléctrica a Catalunya, Lluís Pinós, ha explicat que preveuen tenir construïdes 75 de les torres aquest any perquè les feines de construcció es fan de forma simultània en diferents punts i que estigui tot acabat -cablejat inclòs- a principis del tercer trimestre del 2014.

Pinós ha detallat que la companyia ha signat acords d’expropiació amb el 95% dels 400 propietaris afectats. Amb els que falten, el 5%, tenen intenció d’arribar a un acord per evitar que hagi de ser una expropiació forçosa, tot i que podrien fer perquè la línia té projecte aprovat i està declarada d’utilitat pública. “Seguim negociant i esperem tancar acords amb tots, però sinó obriríem un procés d’expropiació per a la mitja dotzena de casos que no puguem arribar a acords mutus”, ha detallat Pinós.

Un cop la línia aèria estigui construïda, començaran les proves de tensió de la línia, de la interconnexió i de les estacions conversores. “El calendari que tenim sobre la taula és tenir-ho tot en marxa el primer semestre del 2015″, ha explicat Pinós que assegura que les obres avancen a bon ritme i mantenen el termini previst.

El 50% de la rasa, feta

Entre Bescanó i Santa Llogaia, a més, la construcció dels 400 kV també s’aprofitarà per compactar dues línies de menor tensió que hi ha a la zona: la de 220 kV que va de Bescanó a Sant Julià de Ramis (Gironès) i la de 132 kV que s’estén des d’aquest punt fins a Santa Llogaia. Pinós ha explicat que no desmantellaran les línies ja existents fins que la MAT estigui plenament operativa.

Paral·lelament a la construcció del tram aeri, els treballs en la interconnexió soterrada també van avançant. Segons ha explicat Pinós, el 50% de la rasa està construïda i la perforació del túnel va acabar a l’abril. “Al túnel ja estem muntant les instal·lacions interiors i les obres a la part francesa també avancen a bon ritme”, ha explicat el delegat de REE a Catalunya.

En total, el túnel de la MAT té 8,5 quilòmetres i la previsió és que a finals del 2013 els operaris ja hi hagin col·locat els 240 quilòmetres de cable que discorreran pel seu interior. Des de Santa Llogaia i fins a la Jonquera, la MAT creuarà l’Alt Empordà mitjançant una rasa. En total, tindrà 30 quilòmetres, passarà per onze municipis i creuarà unes 300 propietats (que comprenen tant camps de conreu com camins rurals).

El ramal de Riudarenes, el més endarrerit

A principis de juliol, el Ministeri d’Indústria també va donar llum verd a Red Eléctrica perquè construeixi el ramal i la subestació de la MAT a Riudarenes (Selva). De tot el projecte dels 400 kV a les comarques gironines, aquesta és l’obra que estava més endarrerida.

“Va una mica més retardat, considero que encara necessitem uns sis mesos per poder-hi treballar”, ha afirmat Pinós que afegeix, però, que és l’obra d’execució més curta. “Encara no tenim un calendari exacte per treballar-hi, però tenim l’obra sobre la taula”, ha remarcat el delegat de REE. Actualment, la companyia està modificant el projecte per incloure modificacions com a conseqüència de les al·legacions.

El ramal sortirà del tram Sentmenat-Bescanó (que ja ha entrat en servei), tindrà 41 torres i una llargada de 17,5 quilòmetres. La línia anirà a parar a la subestació de Riudarenes, que alimentarà la línia del TAV i permetrà reforçar el subministrament elèctric a la Costa Brava Sud.

Notícia del Diari de Girona

Red Eléctrica ja pot aixecar les torres de la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia

El Consell de Ministres aprova definitivament el projecte d’aquest tram dels 400 kV i en declara la utilitat pública

GIRONA | ACN  L’Estat ha tancat el darrer tràmit que faltava perquè Red Eléctrica pugui començar a aixecar les 115 torres que tindrà el tram aeri de la MAT entre Bescanó (Gironès) i Santa Llogaia d’Àlguema (Alt Empordà). El Consell de Ministres ha aprovat definitivament el projecte d’aquesta part de la línia i n’ha declarat la utilitat pública. A la pràctica, això permet a la companyia començar a aixecar les estructures de ferro que aguantaran els cables, fins i tot en aquells llocs on no hi ha acord amb els propietaris. D’ençà de mitjans de maig, ja s’han excavat una quarantena dels suports. La previsió de Red Eléctrica és començar a aixecar les torres entre finals d’aquest mes i principis de setembre.

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2013/08/05/red-electrica-ja-pot-aixecar/629423.html

A mitjans maig, Red Eléctrica va començar les obres del tram aeri de la MAT que s’estén entre Bescanó i Santa Llogaia. Allà on ja hi havia acords amb els afectats, els propietaris van començar a excavar el terreny i fer la cimentació de les bases que han d’aguantar les torres. Aquestes feines es van començar a fer de manera simultània en quatre llocs, entre els quals hi havia la zona de Canet d’Adri (Gironès) i els punts d’inici i final del tram.

De moment, però, l’obra no podia anar més enllà. I és que, per començar a aixecar les estructures de metall i ocupar aquells terrenys on els propietaris no havien donat permís, faltava encara un tràmit: que l’Estat aprovés definitivament el projecte del Bescanó-Santa Llogaia i en declarés la utilitat pública de la línia.

Ara, l’últim Consell de Ministres -que es va fer divendres passat- ja ha tancat aquest serrell. A la pràctica, això suposa que Red Eléctrica ja pot començar a aixecar torres en aquells llocs on ja n’ha construït els suports, i fer tota l’obra d’una tacada -és a dir, tant els fonaments com l’estructura de la torre- en aquells punts on encara les màquines no han entrat sobre terreny.

Entre Bescanó i Santa Llogaia, la MAT tindrà 115 torres. De moment, la companyia ja ha construït una quarantena dels suports i, segons informen fonts de Red Eléctrica, s’ha arribat a acords amb el 95% dels 400 propietaris afectats pel pas de la línia.

La intenció de Red Eléctrica és començar a aixecar les torres de la MAT entre finals d’agost i principis de setembre. Entre Bescanó i Santa Llogaia, a més, la construcció dels 400 kV també s’aprofitarà per compactar dues línies de menor tensió que hi ha a la zona: la de 220 kV que va de Bescanó a Sant Julià de Ramis (Gironès) i la de 132 kV que s’estén des d’aquest punt fins a Santa Llogaia.

Fins a l’inici de la interconnexió

Aquest tram aeri de la MAT és el que ha de permetre transportar els 400 kV des de la subestació de Bescanó (que va entrar en servei el juliol del 2011) fins a l’estació conversora de Santa Llogaia (el punt d’inici de la interconnexió). En total, abasta una quinzena de municipis a cavall del Gironès, el Pla de l’Estany i l’Alt Empordà.

Aquest tram dels 400 kV s’estén al llarg de 44,2 quilòmetres, al llarg del qual les torres de la MAT creuaran municipis com Bescanó, Sant Gregori, Canet d’Adri, Palol de Revardit, Sant Julià de Ramis, Cervià de Ter, Viladasens, Bàscara, Garrigàs, Borrassà i Santa Llogaia d’Àlguema.

El pressupost total del tram aeri entre Bescanó i Santa Llogaia frega els 45 MEUR. Es preveu que aquesta part de l’obra estigui acabada i tota la línia pugui entrar en tensió a finals del 2014.

El ramal de Riudarenes, autoritzat

A principis de juliol, el Ministeri d’Indústria també va donar llum verd a Red Eléctrica perquè construeixi el ramal i la subestació de la MAT a Riudarenes (Selva). De tot el projecte dels 400 kV a les comarques gironines, aquesta és l’obra que estava més endarrerida.

El ramal sortirà del tram Sentmenat-Bescanó (que ja ha entrat en servei), tindrà 41 torres i una llargada de 17,5 quilòmetres. La línia anirà a parar a la subestació de Riudarenes, que alimentarà la línia del TAV i permetrà reforçar el subministrament elèctric a la Costa Brava Sud.

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2013/08/05/red-electrica-ja-pot-aixecar/629423.html

Autoritzacions per a la MAT a Riudarenes i Santa Llogaia

L’Estat publica les autoritzacions administratives per iniciar les obres del ramal i les dues subestacions

12/07/13 02:00 – GIRONA

El Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme ha autoritzat Red Eléctrica per tirar endavant dues fases més del desenvolupament de la línia de molt alta tensió (MAT) a les comarques de Girona. Per una banda, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) recollia ahir l’autorització administrativa per al ramal de la MAT des de prop de Bescanó cap a Santa Coloma de Farners i fins a Riudarenes, on s’autoritza també la construcció d’una subestació que tindrà com a finalitats principals proveir d’electricitat el TAV i reforçar la distribució elèctrica a la Costa Brava. Jordi Gironès, alcalde de Riudarenes –municipi que s’havia manifestat en contra d’aquest projecte–, explicava ahir que no tenia encara cap notificació oficial d’aquesta autorització. “Red Eléctrica ens va informar uns mesos enrere que es reactivava aquest projecte que havia quedat aturat des de fa tres o quatre anys, però no en sé res més. Les obres necessiten una llicència municipal i quan rebem una notificació oficial decidirem quina ha de ser la nostra posició”, deia ahir Gironès.

També a Santa Llogaia

D’altra banda, el BOE també publicava ahir l’autorització per a Red Eléctrica per tirar endavant la subestació aèria de Santa Llogaia. En aquest cas, es tracta de la subestació que permetrà convertir la línia de 400 kV en una línia de 132 kV que haurà de millorar el servei elèctric a l’àrea de l’Empordà.

Tant pel que fa al ramal de Riudarenes com a la subestació de Santa Llogaia, es tracta ara per ara de l’autorització administrativa i els dos projectes queden pendents de l’aprovació definitiva del mateix ministeri. Amb l’autorització administrativa, però, Red Eléctrica pot començar immediatament les primeres obres dels dos projectes.

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/1-territori/12-infraestructures/662203-autoritzacions-per-a-la-mat-a-riudarenes-i-santa-llogaia.html

Alemania invirtió en 2012 en fotovoltaica más que España en toda su historia

ERJueves, 04 de julio de 2013

Con menos de la mitad de horas de sol que la vieja piel de toro, la locomotora de Europa ha invertido en 2012 en fotovoltaica más que España en toda su historia, según la Asociación Nacional de Productores de Energía Fotovoltaica (Anpier). El sistema eléctrico alemán cuenta en la actualidad, así, con 32.698 MW, frente a los 4.516 MW instalados en España.

Alemania invirtió en 2012 en fotovoltaica más que España en toda su historia

Alemania, que prevé clausurar todas sus centrales nucleares en los próximos ocho años, instaló el año pasado 7.604 MW solares fotovoltaicos (FV), frente a los 194 MW -informa Anpier- que se colocaron en nuestro país. La asociación española considera “vergonzante” que el Ejecutivo Rajoy esté intentando vender la energía solar, puertas afuera, como ejemplo de la Marca España, cuando, puertas adentro, “ha desmantelado todo su potencial [el del sector fotovoltaico] y ha traicionado la confianza de los inversores, realidad esta más conocida fuera de nuestras fronteras que dentro de ellas”. Según Anpier, España, que pasa por ser “uno de los países desarrollados con mayor potencial para la generación de energías renovables, en especial fotovoltaica, está marginando estas tecnologías sostenibles y responsables en favor de aquellas que están en manos de las grandes eléctricas, contaminantes y peligrosas, lo que explicaría que, a pesar de soportar una de las facturas más caras del mundo, los españoles tengamos acumulado un supuesto déficit de tarifa, superior a los 30.000 millones de euros, frente a un oligopolio de empresas cuyo margen de beneficios dobla al del resto de operadores europeos del sector”.

El ilusionismo regulador En el comunicado que ha difundido hoy, Anpier explica, además, que “en unos meses, se conocerá el laudo arbitral del litigio presentado en Ginebra por 14 fondos internacionales contra el Reino de España por el recorte retroactivo de las primas fotovoltaicas, y que, según los analistas, será favorable a estos fondos, que tendrán que ser indemnizados por el Estado español”. Los recortes retroactivos practicados por el Estado sobre las inversiones en energías renovables -añade la asociación- “han cuestionado gravemente la seguridad jurídica de España y lastrado la inversión en sectores regulados, tal y como han manifestado públicamente los más importantes fondos internacionales de inversión”. La UE -concluye el comunicado- “ha expresado su desacuerdo con la retroactividad que sufre el sector renovable español y ha señalado al exceso de retribución de las grandes eléctricas como la causante del déficit de tarifa; sin embargo, las renovables, son el chivo expiatorio de todos los males, utilizando como argumento el incremento de primas, que, en realidad, es fruto de la configuración equivocada del sistema, que las remunera como coste regulado en lugar de como coste de producción, lo que genera la ilusión de que las primas crezcan, cuando los productores reciben, en realidad, una remuneración fija que ha sido recortada hasta en un 40%”.

http://www.energias-renovables.com/articulo/alemania-invirtio-en-2012-en-fotovoltaica-mas-20130704

El Gobierno dará incentivos económicos a las empresas que cierren sus instalaciones renovables.

            2013071613reno_int      

17/07/2013

El Gobierno establecerá incentivos económicos para el cierre definitivo de determinadas instalaciones de energías renovables que tuvieran derecho a la percepción de retribución dentro del denominado régimen especial. Esta opción forma parte del real decreto enviado por el Ministerio de Industria a la Comisión Nacional de Energía dentro del nuevo marco de la reforma eléctrica aprobada el pasado viernes por el Consejo de Ministros.

El cierre pactado se extiende también a las plantas de cogeneración de alta eficiencia y residuos, y tiene por objeto asegurar una reestructuración del mapa de las energías renovables que permita rentabilizar el nuevo régimen de subvenciones establecido por el Gobierno. Las futuras primas se pagarán en función de la vida útil de las centrales de producción con un máximo de 300 puntos básicos sobre el tipo de interés de las obligaciones del Estado a diez años. Al cambio, las primas no podrán superar el 7,5% anual.

De acuerdo con la memoria económica que acompaña al real decreto sobre renovables, el impacto económico y presupuestario de la nueva metodología supondrá un ahorro de 750 millones de euros en 2013, año en el que su aplicación se reduce lógicamente a la segunda mitad del ejercicio. El ajuste equivale en todo caso a poco más del 8% del régimen especial, estimado para este ejercicio en 9.100 millones de euros.

El cierre incentivado de instalaciones de energías renovables y cogeneración sólo se hará efectivo cuando el coste del régimen retributivo de tales tecnologías “sea excesivo” en relación con los ingresos para el sistema en un escenario de estancamiento que afecte a la situación de las economías domésticas y a la competitividad de las empresas. Además, es preciso que no exista riesgo para la seguridad de suministro y que tampoco se vean comprometidos los objetivos en materia de energías renovables y ahorro y eficiencia energética.

Nuevas instalaciones, pero sólo por concurso

2013071627reno_ampl

Además del nuevo marco retributivo de las instalaciones ya existentes, el real decreto establece también la remuneración específica para nuevas instalaciones eólicas y fotovoltaicas, si bien el Ministerio de Industria deja claro que la asignación de dicho régimen se realizará mediante un mecanismo de concurso. Este sistema no será obligatorio en el caso de los futuros parques eólicos en tierra que se puedan poner en marcha en Canarias.

La intención no es otra que optimizar la implantación de una tecnología cuyo desarrollo peninsular ha superado todas las previsiones, tanto en el número de megavatios como en el coste que dicha potencia instalada ha supuesto para el erario público. A partir de ahora, la retribución a pagar por el Estado deberá fijarse teniendo en cuenta la totalidad de la inversión, los costes de actividad y la energía que cada instalación va a generar. Acto seguido, el regulador procederá a calcular la aportación que corresponde a cada unidad de energía generada.

La reforma eléctrica supone un cambio radical del sistema de primas a las renovables que incluye también nuevos procedimientos administrativos de carácter unitario. De esta forma se pretende acabar con la disfuncionalidad de un mecanismo que atribuía a las comunidades la autorización de las instalaciones dejando al Estado central la responsabilidad de la retribución a pagar. El Gobierno quiere evitar interferencias y discrepancias entre los actos dictados por las diferentes Administraciones, lo que traducido en pocas palabras supondrá el recorte de competencias a las autonomías.

http://www.elconfidencial.com/economia/2013/07/17/el-gobierno-dara-incentivos-economicos-a-las-empresas-que-cierren-sus-instalaciones-renovables-125110/

One response to “Notícies i activitats

 1. hey bones!
  sok la rako i formo part de un col-lectiu de barna y el 25 fem una kafeta en la que ens molaria tractar el tema de la mat, per aixo també ens molaria que algu que estigués en la masía vingués a explicar tot!
  bueno per altra banda estik intentan trobar algun contacte telefònic que es més fàcil parlar!
  en fin espero la vostra resposta!!!
  un pato
  salut, rako!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s