Renovables

energias_renovables_0

La CE abre expediente administrativo a España por el tasazo eléctrico

Viernes, 30 de agosto de 2013

La Comisión Europea ha decidido tramitar la denuncia presentada por la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético contra España por el establecimiento de un impuesto indirecto a la generación eléctrica, que podría ser contrario al Derecho de la Unión.

La Plataforma informa en un comunicado que ayer recibió, en la sede de sus abogados, una notificación de la CE  informándole de la apertura del expediente administrativo.

La denuncia, elaborada por los abogados de Holtrop S.L.P., es la segunda de una serie de seis denuncias, de las cuales tres ya han sido presentadas, en las que se solicita a la Comisión Europea que inicie diversos procedimientos de incumplimiento contra España, porque su legislación del sector eléctrico y en particular de las renovables, es contraria al Derecho Europeo.

Una representación de la Plataforma se reunió el pasado julio con la Comisión para informar en persona sobre las denuncias presentadas y, a raíz de dicho encuentro la Comisión consideró que la denuncia contra el tasazo eléctrico debía ser tramitada. Ahora el gobierno español contará con un plazo de 10 semanas para informar a la Comisión sobre dicho impuesto indirecto. Si la Comisión no estuviera conforme con la respuesta de España, iniciará un procedimiento de incumplimiento contra España.

Esta decisión de la Comisión supone un respaldo a las tesis de los abogados de la Plataforma, según las cuales existen serias dudas sobre la compatibilidad del Derecho energético español, especialmente en la legislación sobre renovables, con el Derecho de la Unión Europea.

Normativa denunciada
La Plataforma denuncia que las leyes 15/2012 y 17/2012 comportan una infracción por parte de España de la siguiente normativa:

  • La Directiva 2009/28/CE en su artículo 3.2, al poner ulteriormente en peligro en conseguimiento de los objetivos de cuota de energías renovables en el mix energético español en el 2020
  • La Directiva 2009/28/CE en su artículo 13, prohíbe la discriminación entre tecnologías. La tasa del 7% prevista en la Ley 15/2012 no diferenciando discrimina claramente aquellas tecnologías que más necesitan de primas para ser rentables.
  • Los artículos 107 y 108.3 TFUE por no notificar previamente a la Comisión, lo que constituye de hecho una ayuda de Estado inversa al régimen ordinario.
  • Los  artículos 107 y 108.3 TFUE por no notificar previamente a la Comisión Europea, lo que constituye una ayuda Estado al régimen especial.
  • La estrategia europea de vehículos limpios y eficientes por hacer más difícil el desarrollo de los coches eléctricos.

La Plataforma espera que esta decisión de la Comisión sirva para que España rectifique las actuales propuestas de Reales Decretos de renovables y autoconsumo, y derogue el Real Decreto-Ley 9/2013, que aplica recortes retroactivos a la retribución a las energías renovables de dudosa conformidad con el Derecho Europeo.

Denuncia Bruselas PX1NME

Benvolguts/des,

Aquest dimecres 31 de juliol s’ha convocat, a les 11 del matí una concentració a Barcelona, en protesta per la proposta de regulació de l’autoconsum i la pèrdua de drets de la ciutadania amb la nova reforma del sistema elèctric.

L’acte s’ha pensat per cridar l’atenció dels mitjans a través d’una acció cridanera:
Demanar l’ingrés a la presó Model (C. Entença, 155) per voler fer un ús directe de l’electricitat generada amb el sol.

Anirem amb kits solars d’autoconsum. Hi haurà qui anirà amb una disfressa de presidiari, altres de blanc o de carrer.

Us convidem a participar-hi si voleu  acompanyar la concentració per fer més visible el nostre rebuig.

Adjuntem la nota de premsa que s’ha enviat als mitjans perquè en tinguin coneixement.

ACCIÓ CIUTADANA CONTRA LA PENALITZACIÓ DE L’ENERGIA SOLAR I EN DEFENSA DEL DRET A L’ÚS LLIURE DEL SOL

Dia: 31 de juliol

Hora: 11 h

Lloc: Davant de la presó Model de Barcelona, C. Entença 155.

Convoquen: Eurosolar, Fundació Terra, Intiam Ruai, Som Energia, Ecologistes en Acció, Tanquem les Nuclears.

Davant l’anunci de la imminent publicació d’un Real Decreto per regular la producció elèctrica que tipifica l’autoconsum domèstic amb energia solar fotovoltaica com una infracció greu que pot ser multada fins amb 30 milions d’euros, diferents entitats que defensen el Dret de la ciutadania a aprofitar les energies renovables per lluitar contra el canvi climàtic, han  decidit declarar-se ‘culpables’ de fer servir l’energia fotovoltaica de forma que permeti estalviar la generació d’electricitat bruta feta amb combustibles fòssils i nuclears. Per això, demanaran l’ingrés a la presó model de forma preventiva dels seus representants així com dels seus kits de generació i us directe de l’electricitat generada amb el Sol.

La penalització de l’autoconsum per a tots aquells ciutadanes i ciutadans  que vulguin produir i utilitzar la seva pròpia energia és un atac directa al Drets humans i a la democràcia energètica, doncs impedeix que qualsevol persona pugui contribuir a la reducció d’emissions per evitar el canvi climàtic.

La nova regulació que prepara el Govern espanyol vol impedir que la ciutadania pugui exercir el dret a l’ús lliure del sol de forma que no només no s’alteri la qualitat de la xarxa elèctrica sinó que a més n’estalviï costos a la societat ja que s’evita que s’hagin d’importar combustibles fòssils, s’hagi de generar electricitat bruta, s’hagi de transportar i distribuir fins als llocs on se’n fa l’ús final.

Les entitats convocants a través dels seus representants legals denuncien aquesta situació que vulnera clarament la legislació europea d’implantació de les renovables i de les polítiques de lluita contra el canvi climàtic. L’autonomia energètica ciutadana és un dret inalienable que no és pot penalitzar com pretén fer el Govern espanyol per protegir els interessos de l’oligopoli energètic que està escanyant a tots els sectors de l’economia espanyola a més dels usuaris domèstics. 

Comunicat de la cooperativa SOMENERGIA sobre el darrer reial decret d’autoconsum 23/7/13

Real Decreto Autoconsumo

Davant el canvis que està impulsant el Govern Espanyol del Mercat Elèctric, volem informar-vos de les conseqüències sobre el model energètic que defensem (eficient, renovable i en mans de la ciutadania) i de la reacció que volem emprendre des de la cooperativa.
Són moltes les afectacions de la nova regulació que demostren de manera desvergonyida la voluntat de mantenir l’status quo de les grans empreses energètiques i que vol anar en contra de l’eficiència i la democratització de l’energia.

Podeu trobar molts anàlisis rellevants a la xarxa. Els següents força interessants per estar més informat/da:

Amb aquest missatge però volem donar resposta als dubtes que els socis i sòcies podem tenir ara mateix sobre alguns aspectes destacats:

És cert que haurem de pagar més pel nostre consum d’electricitat?
Sí! La proposta és que a partir del mes d’agost la factura de la llum pujarà vora el 3,2% (sumat a l’augment que es va produir al mes de juliol del 1,25%) i és d’esperar noves pujades pel darrer trimestre de l’any.
Però cal destacar que el Govern canvia l’estructura de la factura de la llum. Augmenta el preu de la part fixa (la potència, que no depèn de l’ús que fem) i redueix la part variable (l’energia, allò que consumim).  Una estructura que, en donar més pes a la part fixa, desincentiva l’estalvi i l’eficiència, i al mateix temps dificulta l’autoconsum d’energia renovable que ajuda a reduir la demanda d’energia a la xarxa.

Aquesta decisió, que justifiquen per la baixada de la demanda, ajuda a mantenir els “ingressos” del sistema elèctric, però no plantegen una revisió en profunditat del seus “costos” mitjançant una auditoria independent. D’aquesta manera faciliten que l‘Oligopoli energètic existent segueixi obtenint grans beneficis i que siguem la resta d’actors els que sortim perdent.

Com afecta a les inversions que ha fet Som Energia en projectes de generació renovable?
El nou Real Decreto deroga els dos decrets anteriors que garantien primes a les renovables i proposa un nou sistema de rendibilitat de les inversions realitzades i per realitzar. Aquesta eliminació dels anteriors Decrets afecta directament a les nostres inversions en les 8 cobertes fotovoltaiques i en la planta de biogàs.
El problema ara mateix és que no defineix com serà el nou mètode de càlcul per assolir la rendibilitat “raonable” del 7,5% que volen imposar. Generen encara més incertesa perquè no es definirà fins d’aquí uns mesos i no ens permet calcular amb detall com ens afecta econòmicament.

Aquest canvi és un atac frontal a les renovables i totalment injust amb aquelles persones que varen fer inversions. La indefinició del nou model de càlcul també frena  nous projectes i si hi sumem la desconfiança que genera una inseguretat jurídica d’aquesta magnitud, sembla evident que la implantació de més renovable queda molt i molt frenada.

Finalment podré posar-me unes plaques per generar part de la meva energia?
Tot el contrari! Les mesures que pren el Govern en relació a l’autoconsum van totalment encaminades a endarrerir la “revolució” energètica ciutadana que s’està produint a favor d‘un model descentralitzat de generació molt més democràtic.
A banda de l’augment de la part fixa de la factura elèctrica (comentada en el primer punt) cal afegir-hi altres mesures, com cobrar un peatge per l’energia produïda que no ha sortit a la xarxa i la no regulació d’un Balanç Net. Regulació que és necessària per facilitar petites instal·lacions domèstiques.
Sí han creat un registre per a les instal•lacions d’autoconsum amb l’únic propòsit d‘establir un major control, acompanyat de grans sancions econòmiques per qui no hagi legalitzat la seva instal•ació d’autoconsum (fins a multes de 30M€!!! una desproporció absoluta).

Per tant, enlloc d’atendre la demanda de la societat que demana una regulació per resoldre les incerteses i facilitar l’autoconsum, han regulat per frenar-ne la introducció. Intentant, a més a més, criminalitzar i atemorir a les persones que s’animaven a fer-ho de manera il·legal.

El Consell Rector de Som Energia considera que davant aquestes lleis injustes la desobediència social és un imperatiu ètic.
Creiem que mesures tan irracionals i absurdes no podran ser aplicades si es trobem amb l’oposició frontal de la ciutadania.

Per la nostra part seguirem treballant per aconseguir que el 100% de l’energia que consumim provingui de fonts renovables gestionades de manera democràtica i animem als socis i sòcies a exercir el seu dret a produir energia neta per al seu propi consum.

La cooperativa, en cap cas, consentirà que es frenin els esforços de tanta gent i entitats per afrontar les amenaces que, com el canvi climàtic o l’esgotament dels combustibles fòssils, posen en risc la pròpia supervivència de l’espècie. I encara molt menys que es faci per enriquir a uns pocs a costa de la gran majoria de la societat.

El compromís del Consell Rector és proposar ràpidament accions i alternatives concretes per fer front a aquesta deriva: campanya d’impuls autoconsum, reducció potència contractada, comptadors digitals, mesuradors de consum, etc. S’ha de capgirar aquest procés iniciat pel Govern  i transformar-ho en oportunitats per fer més gran el col·lectiu social que exigeix un canvi profund del model energètic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s