II JORNADA CAP A LA CONSTRUCCIÓ D’UNA FUTURA XARXA PER LA SOBIRANIA ENERGÈTICA

Dissabte 5 d’octubre de 2013, Centre Cívic de Pla de Palau, Girona 

Estem sent testimonis de la mort d’un paradigma energètic que sustenta un paradigma econòmic i social impossible. La creació d’un nou paradigma, ho volguem o no, està en marxa i, a diferència del que passava al període immediatament anterior a l’actual, les portes estàn obertes a totes les opcions. Diuen que als períodes de crisi es multipliquen els interrogants. Sembla ser que a més de les noves preguntes que sorgeixen com a conseqüència de la nova situació, altres qüestions ocultes que ja existien al temps anterior surten a la llum. Al món de l’energia, convivim amb multitud d’interrogants des de fa dècades: energia nuclear, integritat del territori, plataformes petrolíferes, propietat de les fonts energètiques, gestió oligopòlica, formació de preus, contaminació als nuclis urbans, malbaratament, pobresa energètica, etc. Darrerament, s’han afegit les qüestions relacionades amb el declivi dels combustibles fòssils (fractura hidràulica-fracking, prospeccions marines) i altres (mineria d’urani). Totes representen diferents cares d’una mateixa crisi. La manera de respondre als interrogants en el passat ens ha abocat a aquesta situació.

Ens trobem davant l’oportunitat d’avançar en el procés per la sobirania energètica, que està començant a donar les primeres passes en la recerca de respostes per a les persones en un momento històric únic, on l’energia disponible serà decreixent. De la capacitat d’organitzar projectes viables, de la flexibilitat i adaptació a les circumstàncies que es vagin presentant, i de la integració de diferents actors socials, dependrà el tipus de model energètic que tinguem en el futur. El principi einsteinià de transitar nous camins per trobar noves solucions és clar, només resta el més complicat: les solucions concretes a les necessitats de les persones.

Preparant les II Jornades del dissabte 5 d’octubre 2013 a Girona

El model energètic actual es troba estretament vinculat al creixement del PIB i és depenent dels combustibles fòssils. L’energia està mercantilitzada i deixa de banda aspectes d’equitat o de justícia social. El control del mercat està en mans dels poders fàctics.

Al voltant d’una vintena de col·lectius i més d’una seixantena de ciutadans i ciutadanes d’arreu del territori català es trobaren dissabte 8 de juny  de 2013 al voltant d’una «Jornada per una xarxa de transició del model energètic, cap a la sobirania energètica» amb la intenció de crear un espai de confluència i establir sinèrgies que condueixin cap a la formació d’un front polític de transformació en el camp de l’energia.

Reunits al Centre Cívic Pati Llimona de Barcelona, es va veure com a necessària i urgent la transició cap a un model més democràtic, més sostenible, viable en el futur, més descentralitzat i basat en una cultura del decreixement energètic i adaptat al context i al territori on es desenvolupa.

Per això ens volem trobar novament a Girona el proper 5 d’octubre, per continuar la sessió en comú i per fer realitat una xarxa per la sobirania d’un nou model energètic. Podreu veure el programa al pertinent apartat del blog (al menú de la capçalera). Es farà un DINAR pels assistents a preu popular (8€), ecològic i vegà.

Per tal d’inscriure-us a la jornada us demanem que visiteu la secció “Inscripció” al nostre bolg. Així com també, que feu una visita per conèixer una mica millor aquest moviment, del qual seria de grat que en prenguessiu part.

Programa

Dia: dissabte 5 d’octubre de 2013
Hora:  a les 10 del matí
Lloc: Centre cívic de Pla de Palau, Girona

PROGRAMA
Sessió I
10:00-11:00h Xerrada introductòria: Conjuntura energètica i propostes per obrir vies cap a la sobirania energètica i la desconnexió de l’Oligopoli.
Ponent: Pep Puig

Sessió II

11:00-12:00h  Per què aquest procés? Recorregut fins a la data. Explicació de la jornada i presentació propostes concretes d’actuació.

12:00-12:30h. Pausa cafè. 

12:30-14:00h Treball en grups de discussió al voltant de les propostes.

Dinar

Sessió III

16:00-16:45h Relatoria dels Grups i valoració general de les propostes.  Cap a una Xarxa per la Sobirania Energètica I.16:45-17:30h Propostes generals de treball en Xarxa. Què, com, quan, qui … cap a una Xarxa per la Sobirania Energètica II.17:30-18:00  Síntesi, anuncis varis i acabament.

Enllaç II jornada pel canvi de model energètic

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s