Quatre activistes contra la MAT a judici per penjar-se durant vuit hores d’una torre a Fellines

LA FISCALIA DEMANA 1 ANY I MIG DE PRESÓ PER A CADASCUN I QUE PAGUIN UNA INDEMNITZACIÓ DE 2.008,79 EUROS A LA GENERALITAT PEL COST DE L’OPERATIU DE RESCAT.

Nou judici a activistes contraris a la línia de Molt Alta Tensió (MAT). En aquesta ocasió, per una acció de protesta del 12 de juny del 2014 durant la qual quatre activistes es van penjar vuit hores de la torre 64, situada a Fellines, Viladasens (Gironès). La fiscalia els acusa d’un delicte de coaccions en concurs amb resistència a agents de l’autoritat i demana 1 any i mig de presó per a cadascun. A més, també vol que paguin una indemnització global de 2.008,79 euros a la Generalitat pel cost de l’operatiu de rescat dels Bombers. La defensa demana l’absolució perquè entén que “no procedeix qualificar com a delicte els actes” dels activistes. La campanya de solidaritat amb els encausats sosté que els porten a judici per la seva oposició “a una macroestructura creada per als interessos dels lobbys energètics i construïda sense tenir en compte la gent que hi viu, la biodiversitat i l’impacte que té” per al territori. Per això, han convocat una concentració de suport a les portes dels Jutjats de Girona el pròxim 24 de maig, el dia que està fixat el judici.

Aquest serà el tercer judici des de principis d’any per les accions fetes a les comarques gironines contra la construcció de la línia de Molt Alta Tensió (MAT). El Jutjat penal 4 de Girona ha fixat per al dia 24 de maig el judici contra quatre activistes que el 12 de juny del 2014 es van encadenar durant vuit hores a la torre 64 de la infraestructura, a Fellines. La campanya de suport als encausats ha convocat una concentració a dos quarts de deu del matí davant els Jutjats de Girona.

Els quatre activistes s’enfronten a una pena d’1 any i mig de presó cadascun. La fiscalia els acusa d’un delicte de coaccions en concurs amb un delicte de resistència a agents de l’autoritat. La defensa sosté que “els actes dels representats” no es poden qualificar com a delicte. Per això, demana que els absolguin.

L’escrit de conclusions provisionals del ministeri fiscal relata que, cap a dos quarts de deu del matí del 12 de juny del 2014, els quatre activistes es van dirigir a la torre 64 i la van escalar col·locant arnesos i cadires. Una d’elles estava a 10 metres d’alçada mentre que la resta les van situar a 60 metres. Aleshores, es van “encadenar a l’estructura”.

Segons la fiscalia, els encausats van actuar moguts per “l’ànim de pertorbar el legítim dret que tenien els treballadors de l’empresa Red Eléctrica” a dur a terme els treballs de construcció de la línia. A més, el fiscal també diu que els quatre activistes van “posar en risc la integritat i la vida tant dels treballadors com la seva mateixa”.

L’actuació, continua el fiscal, va obligar a paralitzar l’activitat laboral durant més de set hores i xifra en 13.500 euros el “perjudici econòmic” provocat a l’empresa que feia els treballs. Aquests diners, però, no els reclama en forma d’indemnització perquè aquesta mercantil hi ha renunciat.

En total, els activistes van estar unes vuit hores penjats de la torre. Segons informacions del dia de l’acció, finalment van accedir voluntàriament a abandonar la protesta però, com que s’havien encadenat a la torre, va caler la intervenció dels Bombers que van fer servir una cisalla per alliberar-los. A més, per tal que el descens fos segur van col·locar arnesos i cordes als activistes.

Pagar el rescat

El fiscal detalla que, com a conseqüència de la protesta, es van activar diferents dotacions de Mossos d’Esquadra i Bombers de la Generalitat i quantifica l’operatiu de rescat en 2.008,79 euros, una indemnització a la qual la Generalitat no ha renunciat. Per això, sol·licita que en matèria de responsabilitat civil els encausats paguin aquest import.

La campanya de solidaritat amb els encausats reivindica que es va tractar d’una acció per protestar contra la construcció d’una “macroinfraestructura” creada per als interessos econòmics dels lobbys energètics sense tenir en compte l’impacte per al territori.

“La MAT ha estat construïda a cop de talonari, per la força, per l’engany, per l’especulació i la mentida passant per sobre de les necessitats reals de la gent”, denuncien. I afegeixen que quan es va començar a construir la infraestructura “Generalitat i Red Eléctrica no van respectar les distàncies de seguretat mínimes a nuclis urbans ni habitatges, arribant a construir torres a 17 metres de cases habitades”. Per tot això, fan una crida a la participació a la concentració de suport.

enllaç notícia

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s