El judici a les encausades contra l’alta tensió a la Vall d’Albaida queda vist per a sentència, set anys després

La vista oral s’ha pogut celebrar després que l’any passat se suspenguera per la incompareixença de la part denunciant. L’advocada de les encausades ha demanat la seua absolució perquè assegura que les proves acusatòries no se sostenen.

La Fiscalia de l’Estat demana 17.000 euros de multa i penes d’un any i deu mesos de presó.

Les quatre encausades de la plataforma contra l’altra tensió a la Vall d’Albaida van ser jutjades ahir a l’Audiència Provincial de València. El judici es va poder celebrar, finalment, després dels quasi set anys d’espera, que haurien estat un poc menys si la part acusatòria s’haguera presentat a la primera cita, del 12 de setembre de l’any passat – la incompareixença que va ser sancionada amb multes de 200 euros i l’avís de llançar una ordre de cerca i captura en cas de no presentar-se a la propera citació.

Les encausades van entrar a les 9 i mitja del matí als jutjats. La vista oral es va allargar durant més de quatre hores, degut a alguns endarreriments tècnics provocats pels testimonis de l’acusació, que no s’han personat físicament al judici perquè havien decidit comparèixer a través de videoconferències.

Uns minuts abans, a les 9 del matí, la Plataforma contra l’alta tensió de les comarques centrals havia convocat una concentració de suport a les encausades. Davant de les portes de la Ciutat de la justícia de València, s’hi van aplegar moltes persones de diversos pobles de la Vall d’Albaida i d’altres pobles de les comarques centrals valencianes, així com algun membre dels Iai@flautes de Castelló, en solidaritat amb la lluita compartida contra la MAT, que també s’està desenvolupant a les comarques castellonenques. Així mateix, membres de la plataforma contra la MAT a Girona han assistit a la convocatòria com a mostra “de solidaritat i agermanament de lluites contra l’oligopoli elèctric”. Les activistes gironines esperen el seu judici per als dies 27 i 28 de febrer i 1 i 2 de març de l’any vinent per uns fets que van ocórrer al gener de 2014.

La Fiscalia de l’Estat és l’acusació en el cas, ja que les dues empreses encarregades de construir la línia d’alta tensió –Conerva SL i Tessag Ibérica SA– fa uns anys que van entrar en fallida. La Fiscalia va fer comparèixer en el judici al pèrit encarregat de valorar els danys que, suposadament, es van cometre el dia que es va detindre les quatre joves, dos treballadors -un de cada empresa, que suposadament van denunciar els fets–, i l’administrador d’una de les dues empreses encarregades de les obres. L’advocada de les encausades, Maria José Martínez, opina que, amb tot, el judici va anar bé, perquè creu que no s’han pogut concretar ni els danys ni les coaccions, ni tampoc s’ha pogut atribuir res concret a cap de les acusades. “Els dos primers testimonis eren els treballadors que després de quasi set anys no recordaven massa la cronologia. No han sigut capaços de concretar cap imputació o cap fet. Ni tan sols els fets o danys comesos durant el dia 14 de juliol, que és pel que es venia acusant des de l’any 2011 a aquestes quatre joves”, apunta Martínez.

“Els dos primers testimonis eren els treballadors, que després de quasi set anys no recordaven massa la cronologia. No han sigut capaços de concretar cap imputació o cap fet”, segons l’advocada.

El tercer en testificar ha estat l’administrador legal de l’empresa Tessag Ibérica SA, que va entrar en fallida fa anys i actualment està en concurs i fase de liquidació, amb un deute de vora dos milions d’euros amb la hisenda pública. Martínez comenta que “aquest administrador va entrar l’any 2014 a una empresa en dissolució, no va viure els fets i a l’hora de declarar, no tenia ni idea d’aquests ni de la reclamació que es feia”. “Deia que ni tan sols tenia les factures de les reparacions per danys, és a dir, no tenia constància que això va passar”, afegeix Sònia, una de les encausades. “El que hem dit sempre és que tota l’acusació estava agafada amb moltes pinces i no hi havia una base forta amb la que ens pogueren acusar de tot el que ens volien acusar. I aquest judici ha vingut a corroborar això, que ens acusaven de coses que no vam fer i de les que no tenien cap mena de prova”, destaca l’encausada. “Suposem que la resolució ens arribarà per escrit ens uns quinze dies a casa, tenim esperances en què es quede en poca cosa o en no res”, exposa Jordi, un altre encausat.

Des d’un principi, la Fiscalia de l’Estat demanava 17.000 euros de multa i penes d’un any i deu mesos de presó. Per la seva banda, la Plataforma contra l’alta tensió de les comarques centrals denunciava, a través d’un comunicat, la celebració del judici, fent referència a la quantitat d’irregularitats que no es van denunciar durant aquells successos, com les expropiacions forçoses, l’absència d’un estudi d’impacte ambiental després de l’incendi i abans d’iniciar les obres o el fet d’haver treballat durant dies amb alerta 3 i alt risc d’incendi, entre d’altres. En finalitzar, l’advocada de les encausades ha demanat l’absolució de les quatre joves, una vegada ha comprovat que les proves de l’acusació no se sostenien.

enllaç notícia

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s