El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola rebutja el pas de la MAT.

L’òrgan gestor del parc expressa un rebuig frontal a la construcció d’aquesta infraestructura, tal com ja han fet l’AMB i diversos ajuntaments metropolitans

 El 20 de juny del 2016 es va celebrar l’Assemblea del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola.

L’Assemblea va servir per aprovar, per unanimitat — i a proposta de la presidenta del Consorci Ada Colau — una resolució de rebuig al pas a la línia de Molt Alta Tensió (MAT). Aquesta qüestió ja va ser debatuda mesos enrere pel Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que va reclamar formalment al Govern Central aquesta modificació.

La línia MAT Collserola

Red Eléctrica Española (REE) preveu la construcció de diverses línies MAT a 400.000 volts de tensió des de l’estiu del 2007, en què la ciutat de Barcelona va sofrir diversos episodis de manca de corrent elèctric, amb una ampla afectació ciutadana. En el seu moment, aquesta mesura ja va ser qüestionada per diversos experts.

A banda de la construcció de subestacions elèctriques en diferents municipis metropolitans, malgrat la oposició dels propis ajuntaments i de la ciutadania pels riscos de seguretat i ambientals que això suposa, al Parc Natural de Collserola s’hi contemplen diverses accions d’aquestes característiques, com una nova subestació 400/220 kV (Desvern), la connexió a l’alçada de St Feliu de Llobregat amb la línia de Begues- Rubí mitjançant una entrada i sortida que implica un nou tram de línia aèria de doble circuit i la construcció d’una nova línia aèria per unir les subestacions de Desvern i Gramenet, creuant tot l’àmbit del parc.

L’entorn de Collserola és particularment sensible a aquest tipus d’actuacions, de manera que qualsevol proposta en aquest sentit no hauria d’obviar que ja existeix un passadís energètic i que no es pot sotmetre el Parc Natural a una nova ferida longitudinal. A més, l’alt voltatge de la línia requeriria un passadís de seguretat de major amplada, que de no utilitzar el passadís existent “trinxaria” literalment el Parc.

L’any 2009, l’Ajuntament de Barcelona va proposar a REE aprofitar la perforació d’un túnel que Aigües Ter-Llobregat (ATLL) estava construint per unir els dipòsits de Trinitat i de la Fontsanta, per fer passar la connexió elèctrica de manera soterrada pel mateix túnel. En aquella ocasió, el Ministerio de Industria, Comercio y Turismo va desestimar assumir el sobrecost associat a la modificació del túnel i el pas de la tecnologia aèria a la soterrada.

Així doncs, l’Assemblea del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola ha rebutjat aquesta actuació mitjançant una moció amb els següents acords:

Atesos els antecedents, la Presidenta proposa els següents acords:

ACORDS

Primer.- Manifestar la voluntat ferma de protegir de manera efectiva els espais naturals del Parc Natural de la Serra de Collserola.

Segon.- Reiterar l’oposició al projecte per manifestament innecessari i recordar a Red Eléctrica Española que a data d’avui no ha estat capaç de demostrar el contrari.

Tercer.- Rebutjar que s’intenti complir el tràmit de l’estudi d’impacte ambiental de l’anella metropolitana de 400kV al seu pas per Santa Coloma de Gramenet per la via simplificada tal com especifica una resolució publicada al BOE, tot vulnerant la llei i menystenint el posicionament de les institucions comunitàries i furtant a les institucions afectades i a la ciutadania el dret a participar en aquest procés.

Quart.- Exigir al Ministerio d’Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente que, tal i com les institucions comunitàries demanen, la declaració d’impacte ambiental de la MAT comprengui la totalitat de la nova línia de 400kV proposada, incloent l’alternativa zero, és a dir tota l’anella de la Regió Metropolitana de Barcelona que s’ha intentat avaluar i construir fragmentàriament.

Cinquè.- Traslladar els acords a la DG de Medi Ambient de la UE; al Ministerio de Industria, Energia y Turismo i al Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente del govern de l’estat espanyol; a la DG d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, a la DG d’Energia, Mines i Seguretat Industrial i a la DG de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, a Red Eléctrica de España, SA, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, als ajuntaments metropolitans, a la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola i a la Plataforma Aturem la MAT.”

Barcelona, 20 de juny de 2016

http://parcnaturalcollserola.cat/user/ed/NP_22062016_AssembleaCPNSC.pdf


tracat-MAT_1174692607_6087918_651x366

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s