“La MAT i les torres antigues conviuran fins al 2018.” El punt avui

REE començarà els pròxims mesos a desmuntar la línia de 220 kV entre Vic i Bescanó, però no es farà res entre Bescanó i Santa Llogaia fins al 2017, un cop enllestida la nova subestació de la Farga

L’impacte de la doble línia de torres creada amb la construcció de la línia de molt alta tensió (MAT) es mantindrà almenys dos anys més a bona part de les comarques gironines, segons els càlculs de Red Eléctrica. Quan ja fa un any i tres mesos de la posada en marxa de tota la línia aèria de la MAT, les torres de les dues línies d’alta tensió més o menys paral·leles que ja existien –la de 220 kV Vic-Bescanó-Juià de Red Eléctrica i la de 132 kV Juià-Figueres d’Endesa– continuen dempeus al costat de les gegantines torres de la MAT, de les quals ja pengen des del primer moment els cables no només de la línia de 400 kV, sinó també d’aquestes línies de 220 kV i 132 kV. I és que un dels compromisos durant la negociació per a la construcció de la MAT va ser la compactació d’aquestes línies a la nova infraestructura i el posterior desmantellament de les antigues torres. La idea de REE –que és la que assumeix tot el projecte, també el de la línia d’Endesa– és començar aviat amb tota l’operació tant de desmuntatge de les torres antigues en els trams on les línies passen a penjar de les torres de la MAT com de connexió entre aquests nous cables i les línies antigues (en les parts en què es mantindran). Es farà, igual que en la construcció de la MAT, “de manera ordenada”, començant des de la demarcació de Barcelona. És a dir, de sud a nord de la línia.

El BOE publicava ahir el permís per desmuntar la línia de 132 kV de Juià a Figueres, però REE deixa clar que això no començarà almenys fins a mitjan 2017, un cop estigui enllestida la nova subestació de la Farga, a Sant Julià de Ramis.

Calendari previst

Concretament, REE té previst començar per la línia de 220 kV Vic-Bescanó-Juià en el tram entre Vic i Bescanó. Tot i que en aquest tram encara s’està en tràmits administratius, la intenció és començar en els propers mesos. Es tracta d’un tram d’una vintena de quilòmetres on es desmuntaran 60 torres. La tasca no consistirà només a retirar les torres, sinó també a treure la plataforma de formigó, netejar els fonaments i rehabilitar els terrenys. També està previst iniciar en els propers mesos el desmantellament d’una línia més petita, de 110 kV, a les Guilleries (una trentena de torres al llarg de 12 quilòmetres).

Els treballs s’allargaran uns mesos i es calcula que quan arribi el torn del segon tram de la línia de 220 kV, el Bescanó-Juià, coincideixi aproximadament amb el final de la construcció de la nova subestació de la Farga, que s’ha de fer a Sant Julià de Ramis. Les obres d’aquesta subestació s’han endarrerit per problemes burocràtics i d’expropiacions, però REE confia a començar a finals d’aquest primer trimestre del 2016. Les obres s’allargaran com a mínim un any. Un cop estigui enllestida la nova subestació, es podran desmuntar tant la línia de 220 kV de Bescanó a Juià –52 torres en gairebé 19 quilòmetres de llargada– com la de 132kV de Juià a Figueres –64 torres al llarg de més de 16 quilòmetres–. En aquest segon cas, a més, també caldrà que ja estigui feta la nova subestació d’Endesa a Santa Llogaia d’Àlguema.

LES XIFRES

200 torres en total, aproximadament, s’han de desmuntar perquè les línies que aguantaven s’han compactat amb la MAT.
1,27 milions costarà només el desmantellament del tram Bescanó-Juià (220 kV) i de la línia Juià-Figueres (132 kV).

LA DATA

07.10.14 . Es va posar en marxa la línia aèria de la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia.

Una filera de torres del segon tram de la MAT, que està a punt d'engegar-se. Foto: Joan Sabater.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s