“Expedient a Espanya per la MAT de Santa Coloma de Gramenet”. El Periódico

El traçat de la línia transcorre a menys de 100 metres de cases habitades.

La Unió Europea exigeix al Govern l’estudi d’impacte ambiental del pla.

La Comissió Europea va donar a conèixer ahir l’obertura d’un expedient contra el Govern d’Espanya per no haver avaluat l’impacte mediambiental de la línia de molt alta tensió (MAT) que Red Eléctrica Española té previst construir entre Sentmenat i Santa Coloma de Gramenet. Va ser en aquest segon municipi i el juny del 2012 on es va posar en marxa una campanya d’oposició a aquest projecte, perquè implicava que en alguns punts la línia elèctrica passaria a menys de 100 metres del casc urbà, és a dir, molt poca distància si es compara amb els criteris que per a aquesta mena d’instal·lacions s’exigeixen en altres països d’Europa. A Alemanya, per exemple, han de ser 400 metres com a mínim.

«El projecte de línia elèctrica travessa una de les zones més densament poblades d’Espanya i pot tenir un impacte considerable en el medi ambient. Per això la Comissió demana a Espanya que estableixi la necessitat d’una avaluació mediambiental». Així s’expressava ahir la Comissió Europea a través d’un comunicat. En realitat, aquesta és la segona advertència comunitària a Espanya per aquesta qüestió. Si el Govern ignora aquest nou avís, el cas pot acabar molt aviat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, va felicitar ahir la bateria de plataformes veïnals i associacions que des del 2012 s’han mobilitzat contra aquest tram de la MAT. Ella mateixa, de fet, ha participat activament en la campanya. Va mantenir al seu dia reunions amb responsables de Red Eléctrica Española i ha viatjat diverses vegades al Parlament Europeu per exposar els seus arguments als eurodiputats i al comissari de Medi Ambient. També ha sol·licitat almenys en dues ocasions una entrevista al president del Govern, Mariano Rajoy, per exposar-li els perjudicis que pot causar la MAT, però aquestes sol·licituds no han sigut mai ateses.

La decisió de la Comissió Europea va ser celebrada ahir a Santa Coloma com una certa victòria de David contra Goliat, però també suposa un cert correctiu per al Tribunal Suprem, que al seu dia va desestimar la paralització.

La línia va ser planificada el 1970, però des d’aleshores els plans havien dormit en un calaix. Al repescar-los, la línia va xocar amb la nova realitat urbanística.

aturem la mat santa colomani-mat-ni-menos

enllaç notícia el Periódico

enllaç notícia diari Ara

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s