La MAT present a Environmental Justice Atlas (EJATLAS).

La plataforma Ejatlas permet, amb un sol clic, accedir a més d’1.000 casos de conflictes mediambientals. Una eina ‘online’ creada pel projecte europeu EJOLT per donar visibilitat als desequilibris socials i econòmics del planeta, i que permetrà ajudar a coordinar la resistència de les comunitats locals.

ejatlas1

L’atles de justícia ambiental reuneix més d’1.000 conflictes ecològics de tot el planeta.

Què tenen en comú la MAT a Catalunya i els problemes de desforestació a Prachinburi (Tailàndia)? Les dues regions són zones de conflicte mediambiental. També, des d’aquest març passat, ambdues formen part dels més d’1.000 casos recollits per Ejatlas (Enviromental Justice Atlas, en les seves sigles en anglès), una guia interactiva que pretén servir de glossari i punt de referència de totes les zones de conflicte i resistència mediambiental del planeta.

ejatlas2

Ejatlas permet buscar per país, companyia o recurs natural.

I què s’entén per conflictes mediambientals? Els promotors ho defineixen com qualsevol tipus de mobilització comunitària o de grups socials en contra d’una pràctica econòmica amb efectes ecològics perversos, i que sorgeix d’un desequilibri de poder i recursos econòmics. Per aquest motiu englobi accions tan diverses com l’energia nuclear, la gestió de l’aigua, els residus tòxics, el fracking, l’expropiació de terres, el transport, la mineria o el macroturisme.
L’atles disposa de més de 100 camps perquè els usuaris explorin aquest mapa d’injustícies globals. I, perquè no, actuar. Creant els seus propis mapes, compartint-los per les xarxes socials o contactant directament amb la plataforma per aportar dades sobre altres casos o actualitzar la informació ja disponible.

Problemes globals solucions locals?

L’atles forma part del projecte europeu EJOLT,  que reuneix a 23 universitats i organitzacions de justícia mediambiental de 18 països. Per a la seva posada a punt s’han necessitat més de tres anys i el treball de prop de 100 activistes i experts, que han col·laborat amb l’objectiu de facilitar la cerca d’informació, la interacció entre grups de treball i l’ús d’aquests continguts amb finalitats didàctiques.

No obstant això, el propòsit de la plataforma és també el de donar visibilitat i cridar l’atenció sobre els greus desequilibris socials i econòmics que viu el planeta en l’actualitat. D’acord amb el director del projecte, el catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona Joan Martínez Alier, “els conflictes ecològics estan augmentant per tot el món, per les demandes de materials i energia de la població mundial de classe mitjana i alta”.

ejatlasmat

La línia MAT de 400 kv també present a Ejatlas.

La major demanda porta, per tant, un major impacte. I generalment són les classes més pobres, sobretot les comunitats indígenes, les més perjudicades. Són aquestes i les petites associacions per els qui va dirigit sobretot l’Atles, convertit en una eina de conscienciació i col·laboració. Tal com assenyala Leah Temper, investigadora del ICTA UAB i coordinadora de l’atles, “el mapa mostra tendències preocupants, com la impunitat de les companyies o la persecució dels defensors ambientals”. No obstant això, són aquests moviments socials la clau per poder canviar la situació.

A més, enmig de tanta injustícia, queda també espai per a l’esperança. En forma de projectes cancel·lats, devolució de recursos, o judicis a favor de les comunitats locals. “El 17% dels casos analitzats es consideren victòries de justícia ambiental”, explica Leah. Un percentatge que s’espera que creixi gràcies a la informació subministrada per l’atles, i que es preveu que en 2015 arribi ja als 2.000 casos.

Enllaç MAT a EJATLAS

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s