Article Diari de Girona: “Lligades a bidons de ciment durant quatre hores contra la MAT”

Una de les veïnes que es va encadenar relata que no va patir i agraeix el bon tracte dels Bombers.

Dues veïnes de Viladasens s’encadenen a mig de l’…avinguda Jaume I de Girona i col·lapsen el centre de la ciutat Els Bombers van haver d’intervenir amb radials i piques per poder alliberar les manifestants

GIRONA | ROBERT VAN EECKHOUT 

No es va enterrar cap cotxe ni van caler 12 hores per resoldre la situació, però el moviment contrari a la MAT va tornar a fer ahir un cop de puny sobre la taula, un d’aquells que ressonen per tota la sala, per protestar contra la línia d’Alta Tensió. La fórmula va ser molt semblant a la que es va utilitzar ara fa gairebé dos mesos a Fellines. En aquest cas, van ser dues veïnes de Viladasens, la Pilar i l’Elvira, les que es van encadenar a dos bidons plens de ciment, i ho van fer en hora punta al bell mig de l’avinguda Jaume I de Girona. L’acció va requerir la intervenció dels Bombers, que van tardar dues hores a alliberar les activistes i posteriorment desallotjar la via. Tot plegat, una nova demostració de força d’un moviment que amenaça de no deixar-se vèncer ni fàcilment ni silenciosament.

El 6 de març era la data marcada perquè es materialitzessin les últimes tres firmes d’expropació del tram aeri de la MAT. Les tres actes, que afecten un camí i dos terrenys de Viladasens on s’han d’aixecar torres, s’havien de firmar el desembre passat, però l’Ajuntament de Viladasens no va cedir cap edifici públic per firmar els acords.

Arribada aquesta segona data, desenes de persones s’aplegaven a quarts de nou del matí davant de la subdelegació del Govern espanyol a Girona, la seu on s’havien de rubricar les firmes. Ho feien amb pancartes contra la MAT, un panell informatiu sobre les distàncies que no respecten les torres i desenes de petites torres fetes a mà que representaven els greuges i les conseqüències de la línia de 400 kV.

Fins a les nou del matí, res indicava que la concentració hagués d’anar més enllà dels habituals crits i càntics contra la MAT, davant del fort desplegament policial que barrava l’accés a la subdelegació. Tot d’una, però, els manifestants van ocupar l’avinguda Jaume I, tallant l’intens trànsit habitual en hora punta.
Un dels últims vehicles que va poder passar va ser una furgoneta blanca que es va aturar a l’alçada dels manifestants, i de la qual es van descarregar ràpidament dos bidons i fustes per falcar-los al mig de la via. En un tres i no res, la Pilar i l’Elvira, amb una cadena al canell que anava lligada a un cadenat, introduïen el braç dins dels bidons per quedar-s’hi lligades durant les quatre hores següents. El mecanisme, senzill. Cada bidó tenia un forat d’entrada, al final del qual hi havia una barra d’acer que travessava i on les activistes tan sols havien de lligar un cadenat que duien incorporat a la cadena del canell.

Diari de Girona

Lligades a bidons de ciment durant quatre hores contra la MAT

Concentració pacífica

Malgrat la forta presència policial, i amb el precedent dels aldarulls que es van produir a Fellines, el matí va transcórrer sense incidències. Els Mossos d’Esquadra es van limitar a restringir l’accés a la subdelegació mentre es duien a terme les firmes, i els manifestants es van quedar al mig de la Gran Via Jaume I donant suport a les dues activistes, atraient també l’interès dels curiosos que passaven pels vorals. A l’inici de la protesta també es va desplegar una pancarta gegant des del teulat de l’edifici contingu a la Cambra de Comerç, on es podia llegir “Desmuntem l’estafa elèctrica. No MAT”.

Els Bombers no van intervenir fins al voltant de les 11 del matí, un cop ja havia conclòs la firma de les actes dins la subdelegació. Calia que els agents treballessin de valent. Amb l’ajuda de serres radials, set bombers van començar a treballar per esberlar el ciment que omplia els bidons, tot vigilant de no fer mal al braç de les dues veïnes de Fellines.

A la vora, prop d’un centenar de manifestants contraris a la MAT cridaven en suport a la Pilar i l’Elvira, a més de llançar consignes crítiques amb les administracions i les companyies elèctriques.

Van caler gairebé dues hores de radial, martell i pica per poder destrossar el ciment i alliberar els tubs on les veïnes tenien inserits els braços. Els Bombers els van oferir màscares i jaquetes per protegir-se de les espurnes i la pols produïda per una feina que no va tenir ni un moment de descans.

La primera que es va poder aixecar va ser la Pilar, que havia introduït el braç per la base del bidó, i que va ser ovacionada pels qui s’agrupaven al voral de l’avinguda. A les 12.38, els Bombers van aconseguir alliberar l’Elvira, que com que havia introduït el braç per un lateral del bidó va requerir més temps per poder ser alliberada.

Poc abans de la una del migdia es va donar per dissolta la concentració però els anti-MAT ja tenen una nova data marcada al calendari: el 26 de març estan citats a declarar els denunciats pels fets de Fellines. Els contraris a la MAT van prometre fer-se sentir.

Article Diari de Girona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s