Article Directa “Una nova acció de desobediència contra la MAT col·lapsa el centre de Girona durant quatre hores”

logodirectaPERE FUSTER / @PEFUSTER | 06/03/2014

El moviment contra la MAT ha donat avui a Girona una altra lliçó de coratge, compromís i perseverança. Les organitzacions que s’oposen a la línia elèctrica havien convocat aquest matí una concentració davant la Subdelegació del Govern a Girona per protestar contra les expropiacions de Viladasens, que es van suspendre el passat mes de gener gràcies a la pressió popular, però la protesta s’ha convertit ràpidament en una valenta acció de desobediència que ha col·lapsat la circulació de Girona durant tot el matí.

Les manifestants s’han presentat a la Subdelegació del Govern a dos quarts de nou del matí amb diverses estructures de fusta que simbolitzaven els perjudicis que, des del seu punt de vista, acompanyen la línia elèctrica, com ara malalties, destrucció del paisatge o repressió policial. A més, les activistes també duien una pancarta que deia: “Prou polítics al servei de les elèctriques”.

De sobte, les manifestants han tallat el carrer Jaume I, una de les principals artèries de la ciutat. Just en aquell moment, ha aparegut una furgoneta blanca, aparentment de lloguer. Una desena d’activistes han obert les portes posteriors de la furgoneta i n’han descarregat dos bidons de ciment de mitja tona cadascun. Els bidons s’han col·locat al mig de la calçada i dues veïnes de Fellines, l’Elvira i la Pilar, s’hi han encadenat. Mentre succeïa tot això, dues persones despenjaven des del terrat d’un edifici una gran pancarta que deia: “Desmuntem l’estafa elèctrica”.

edit-baixa_mat

Dues activistes han lligat els seus braços a bidons de ciment. Foto: PAU CASACUBERTA

A partir d’aquell moment la circulació al carrer Jaume I ha quedat tallada pels vehicles privats i les manifestants únicament deixaven passar els autobusos. El tall ha provocat un monumental col·lapse a Girona, que a aquella hora començava a omplir-se de trànsit. Els antiavalots que protegien la Subdelegació del Govern no han pogut fer res per impedir l’acció, que s’ha executat en qüestió de pocs minuts. De fet, els Mossos d’Esquadra han mantingut durant tot el matí una paper molt discret i en cap moment s’han enfrontant amb les manifestants. Res a veure amb l’acció de desobediència de Fellines del passat 8 de gener, que va acabar amb dos braços trencats i diverses persones contusionades per l’actuació de la policia catalana.

Després de tallar la circulació, les manifestants han col·locat al mig del carrer un cartell que informava que el traçat de la MAT incompleix la distància de seguretat en una quinzena de municipis. Les dues persones que s’han encadenat avui a Girona viuen, precisament, en un poble que es troba a menys de 200 metres de la línia. Segons la legislació vigent, la distància de seguretat hauria de ser de 500 metres pels nuclis habitats i de 100 metres per les cases aïllades. Durant tot el matí, desenes de persones encuriosides s’han apropat fins on es trobaven les manifestants i les han animat a continuar la lluita.

Les tasques de rescat han començat a les 10 del matí, quan han arribat dues dotacions de bombers. Per facilitar la seva feina i evitar enfrontaments amb la policia, les manifestants s’han desplaçat fins la plaça de la Constitució, adjacent al carrer Jaume I, mentre animaven a l’Elvira i a la Pilar amb crits com “No a la MAT, ni aquí ni enlloc” o “Guerra, guerra, guerra, a qui destrossa la terra”. Els bombers han utilitzat serres radials i martells elèctrics per esberlar els bidons de ciment, que estaven plens de metalls per dificultar les tasques de rescat.

A les 12:30 els bombers han aconseguit alliberar la Pilar, que s’ha reunit amb les seves companyes entre aplaudiments i mostres d’afecte i suport. Trenta minuts més tard, li ha arribat el torn a l’Elvira. L’acció ha acabat a la una del migdia sense més incidents. Els bombers han retirat les restes de ciment que quedaven a la calçada i la circulació ha quedat normalitzada.

BiC8YDWCAAA-SDA

BiB9SazIAAAmhv9

Article Directa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s