Article Ariet: “L’oposició a la MAT agafa força a les comarques gironines”.

L’oposició a la línia de Molt Alta Tensió (MAT) a les comarques gironines ha revifat de forma sobtada durant els darrers mesos. En un moment en què la lluita semblava haver tocat fons, les persones afectades per les expropiacions forçoses i altres activistes han protagonitzat espectaculars accions de desobediència que han tornar a situar el projecte en el debat públic.

Tot i que la lluita contra la MAT ve de lluny, ha anat variant d’intensitat al llarg dels anys. L’assemblea No a la MAT Girona, un dels últims col·lectius que s’ha afegit a la lluita, lamenta que “l’oposició no ha estat des d’un inici unitària”. Aquest fet s’explica per l’estratègia de Red Eléctrica Española (REE), que ha dividit el projecte en diferents trams. A mesura que les obres avançaven, els municipis presentaven, un a un, oposició a la MAT, sense que hi hagués mai un moviment prou ampli per frenar la línia.

Una de les primeres accions de desobediència contra la MAT es va produir l’any 2009 a Sant Hilari Sacalm, quan un grup d’activistes va intentar aturar les obres acampant dalt dels arbres. Després d’aquesta acció, el moviment va viure una davallada important d’activitat. No va ser fins a l’agost de 2013, arran de les imminents expropiacions al tram entre Bescanó i Santa Llogaia, que la lluita va tornar a agafar força. En aquest cas, l’epicentre s’ha situat als municipis de Fellines i Viladesens, que han estat protagonistes de múltiples accions i mobilitzacions.

De forma paral·lela, Santa Coloma de Farners i altres municipis de La Selva també han començat a mostrar el seu recel a la MAT. L’estiu de 2013, es va publicar al BOE el caràcter d’utilitat pública de la subestació de Riudarenes, que enllaçarà un ramal de la línia. Això va fer saltar les alarmes als municipis afectats, que ràpidament es van començar a organitzar. La plataforma No a la MAT Selva va realitzar una consulta popular que va ser tot un èxit de participació i que va aconseguir un 99% de vots contraris a la línia. La plataforma es va reunir amb el govern català per exposar els resultats de la consulta i per demanar que s’aturi el projecte.

Un projecte inviable

Els col·lectius contraris a la MAT insisteixen que el projecte és innecessari i destaquen que els representants de REE són incapaços de justificar-lo. “Els arguments estan al costat del poble”, diu Lluís Roca, membre de la Plataforma No a la MAT. “Amaguen el cap sota l’ala i demanen intervencions policials per no donar explicacions”, afegeix.

Jordi Vila, membre de l’Assemblea No a la MAT, explica que l’origen del projecte es troba a l’any 1996, durant una cimera europea en què s’acorda un subministrament d’electricitat francoespanyol, però que des d’aleshores la situació ha fet un gir de 180 graus, i aclareix: “Avui en dia ens trobem que la demanda elèctrica en ambdós països ha baixat considerablement a causa de la recessió econòmica i que la suposada expansió de països com el Marroc no és, ni de bon tros, prou gran per comprar els excedents energètics espanyols i francesos.” D’aquesta manera, i sense tenir en compte els perjudicis ambientals i socials de la línia, la seva rendibilitat econòmica també estaria condemnada al fracàs.

La Xarxa per la Sobirania Energètica puntualitza que és necessari canviar el model energètic, ja que el model vigent és insostenible. Xevi Planas, membre de la xarxa, denuncia que “s’insisteix en un model caduc, en detriment de la transició energètica protagonitzada per les energies renovables i l’autoproducció”.

Unitat d’acció

L’acció de desobediència de Fellines, en la qual una persona es va encadenar dins d’un cotxe soterrat, o la consulta de Santa Coloma han donat embranzida al moviment d’oposició i han ajudat a articular-lo. Està previst que el 12 de febrer es trobin la Plataforma No a la MAT, l’Assemblea No a la MAT, la Xarxa per la Sobirania Energètica, Som Energia, la CUP, l’Associació de Naturalistes de Girona i IAEDEN-Salvem l’Empordà amb l’objectiu de definir i plantejar estratègies contra el projecte.

De moment, els col·lectius opositors tenen la mirada fixa en el 6 de març, data en què s’han de firmar les darreres actes d’ocupació del tram entre Bescanó i Santa Llogaia a la Subdelegació del Govern de l’Estat espanyol a Girona. Aquestes expropiacions no es van poder firmar al desembre perquè veïnes i activistes van bloquejar els accessos al poble de Viladesens.

Cal destacar, també, que ja s’han atribuït sis imputacions, amb càrrecs de desordres públics, atemptat a l’autoritat i coaccions, entre altres, per les accions de desobediència civil protagonitzades per les opositores de Fellines. L’assemblea No a la MAT Girona ha denunciat reiteradament la posició del Departament d’Interior de reprimir les mobilitzacions en contra de la MAT, fet que per l’assemblea evidencia les connexions de la Generalitat amb el lobby energètic.

El temps dirà si els col·lectius contraris a la MAT aconseguiran obrir un escenari social d’oposició que sigui capaç d’aturar un projecte que fa tan sols uns mesos es donava per inevitable.

acció desobediència Vialadasens

Acció desobediència Viladasens

Enllaç article Ariet

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s