Article Nació Digital “L’Estat arxiva la línia de molta alta tensió que havia de passar pel Camp”

L’alcalde de la Secuita, el republicà Eudald Roca, ho ha fet públic anunciant que «si es torna a obrir el projecte de la MAT el territori podrà presentar al·legacions»

Notícies Tarragona | Actualitzat el 17/01/2014 a les 16:51h
Imatge d`arxiu d`una de les línies d`alta tensió al Camp de Tarragona Foto: delCamp.cat

Imatge d`arxiu d`una de les línies d`alta tensió al Camp de Tarragona Foto: delCamp.cat

El diputat d’ERC per Tarragona al Parlament, Josep Andreu, i l’alcalde de la Secuita, Eudald Roca, han fet públic avui que el Ministeri ha enviat una carta a l’Ajuntament de la Secuita on declara «la finalització del procediment amb el conseqüent arxivament de l’expedient d’avaluació ambiental del projecte Nova línia elèctrica a doble circuit Escatrón – Els Aubals – la Secuita». En altres paraules, el projecte de la MAT torna a la casella zero, així que el promotor, Red Eléctrica Española, si vol tornar-lo a presentar, s’ha de fer informe mediambiental i obrir període d’al·legacions. «I si això passés, el territori està articulat com no ho estava abans i està preparat per actuar amb força amb les al·legacions», ha avisat Eudald Roca.

La resolució d’arxivament es va prendre el 19 de setembre però fins la setmana passada ningú en va saber res. Ara bé, l’Ajuntament de la Secuita hi havia insistit i «davant de la insistència de la Secuita de tenir accés a l’expedient, creiem que el ministeri ha hagut d’airejar la qüestió», ha deduït l’alcalde republicà.
 
El juliol passat, ERC va anunciar que demanaria formalment l’arxivament de la línia de molt alta tensió (MAT) perquè l’informe mediambiental de l’expedient RAT 12994. Línia 440 kV doble circuit Escatron-els Aubals-la Selva entroncament E1 la Secuita havia superat els divuit mesos de marge que la llei donava per ser aprovat i va caducar l’agost de 2012. I la llei forçava a l’Administració a arxivar-lo. Amb data 19 de setembre, la Dirección General de Calidad y Avaluación Ambiental y Medio Natural del ministeri va elaborar un resolució donant la raó a ERC, i avui s’ha fet pública.
 
Tal com va fer en la roda de premsa del 23 de juliol passat, una gran representació municipalista d’ERC, amb la companyia avui de l’alcalde de Falset Jordi Puxeu, del regidor de la FIC de Falset i vicepresident del Consell Comarcal del Priorat, Cèsar Lòpez, i d’un membre de la plataforma No a la MAT, Aleix Cortés, han volgut escenificar que «celebrem que el Ministeri arxivi l’expedient de tot el traçat de la línia MAT», ha dit Eudald Roca en nom de tots. A l’igual que el batlle de la Secuita, el de Falset, Josep Puxeu, ha afegit que «sabem que s’arxiva el projecte de la MAT no per convenciment, sinó per un defecte de forma, però estem preparats per si el promotor volgués iniciar de nou un projecte que nosaltres, els del Priorat, rebutgem».
 
Roca ha volgut deixar clar que «si Red Eléctrica Española vol iniciar de nou tot, primer haurà de justificar davant de les autoritats la necessitat real d’una infraestructura com la MAT, ja que recordem que el Departament de la Generalitat va fer un informe desfavorable argumentant que no quedava justificada la necessitat real d’una nova línia de 400 kW», ha reblat Roca.
 
Cal recordar que en la roda de premsa de juliol de 2013, ERC va informar que havia detectat el defecte jurídic en la tramitació de l’expedient de la MAT, i aquell dia va instar tots els ajuntaments afectats en el traçat a presentar mocions amb la petició formal per l’arxivament del projecte. Eudald Roca ha agraït que «molts ajuntaments haguessin aprovat la moció i crec que avui ens podem felicitar tots, partits, ajuntaments i societat civil, perquè hem aturat una agressió al territori».
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s