Article El Punt “No vaig témer per la meva vida”

L’home que es va soterrar a Fellines contra la MAT va ser ahir en una concentració a Girona

Li han imputat un delicte de desordre públic

10/01/14 02:00 – girona –  Ramon Estéban
Una concentració que va tenir lloc ahir al vespre a la plaça del Vi de Girona, convocada per col·lectius contraris a la MAT, va reunir unes 200 persones. Entre elles hi havia Víctor Cánovas, l’home que havia atret l’atenció mediàtica a les darreres hores perquè havia executat la insòlita acció de protesta a Fellines del dia abans, arran de la qual els Mossos l’imputen els delictes de desordre públic, coaccions i resistència a l’autoritat. Aparentment recuperat de les onze hores que havia passat soterrat a l’interior d’un cotxe, fins que va ser rescatat pels bombers, l’activista mirava de passar desapercebut perquè no volia treure protagonisme al col·lectiu. “Jo em vaig trobar bé sempre, era conscient del que estava fent i en cap moment vaig témer per la meva vida”, va assegurar. En sintonia amb les protestes dels companys que li havien donat suport en l’acció de Fellines, Cánovas va criticar l’actitud de la policia, els bombers (dimecres els acusaven de ser uns “col·laboracionistes”) i també dels periodistes, perquè, en lloc de posar l’accent en el moviment anti-MAT, estem –segons va dir– buscant la morbositat. Segons ell, la de dimecres va ser la seva primera acció d’aquest tipus i no se sap si està disposat a repetir-ho perquè això no va voler aclarir-ho.

Continuar la lluita

La concentració s’havia convocat per comentar l’acció de Fellines, però també va servir per donar un nou impuls al moviment anti-MAT. Com està sent habitual, els Mossos d’Esquadra es van fer notar amb un desplegament important a la plaça del Vi i carrers propers. La concentració va anar seguida d’una manifestació fins al davant de la seu de la Generalitat, on es va llegir un manifest.

En els parlaments a la plaça del Vi, representants del col·lectiu i l’advocat que els assessora, Benet Salellas, van animar a seguir la lluita a l’empara dels arguments que expliquen des de fa setze anys i que es resumeixen en, d’una banda, que la línia no és necessària, i, d’altra, que serà molt perjudicial per a la salut i l’entorn natural. “Es construeix per obrir un mercat a les centrals de cicle combinat construïdes fa poc, i ja ha quedat demostrat que no era necessària per alimentar el TAV”, van resumir.

La distància de seguretat

A les diverses raons esgrimides en les denúncies i recursos que s’han presentat per mirar d’aturar el projecte, s’hi afegeix ara la qüestió de la distància de seguretat. Aquest vessant de la problemàtica està al darrere de l’acció de Fellines, duta a terme en una finca –can Planelles– on la base de la torre es trobarà a 37 metres de la casa i el cable més proper, a només 17 metres, segons els càlculs dels activistes. Altres cases del poble es troben en una situació similar, va assegurar Sergi Saus, un dels afectats. Pel que fa al nucli de Fellines, tindrà els cables a 150 metres, va afegir.

Saus, membre de l’Associació de Veïns de Fellines, va explicar que inicialment el traçat de la MAT havia de passar pel corredor del TAV, però que es va canviar per l’actual, amb el compromís de la Generalitat que se seria molt curós amb les distàncies de seguretat, cosa que, segons va dir, no s’està complint. Tot i que la llei espanyola exigeix tan sols set metres de distància, consideren que s’hauria d’acatar la normativa del govern català: 100 metres fins a les cases aïllades i 500 fins als nuclis. La promotora de la línia, Red Eléctrica Española (REE), ha matisat, però, que la normativa de la Generalitat és “un protocol de bones intencions” i que en el document es puntualitza que les distàncies es compliran sempre que sigui possible. En tot cas, la presumpta irregularitat en les distàncies de seguretat es presenta com el nou cavall de batalla –o com una “oportunitat d’or”, com es va dir– per guanyar la guerra que els detractors de la MAT mantenen contra la macroestructura.

La de Saus va ser la intervenció més abrandada. Per ell, un cop comprovat que la negociació i el diàleg no serveixen per evitar o corregir la MAT, només queda la via de les accions com la de Fellines. “Això serveix tant per a nosaltres com pot servir també per a la gent afectada per la línia en altres punts del país, i per a tots els catalans, perquè tots tinguem un mínim futur amb el canvi energètic”, va dir.

Canvi de model

Pels anti-MAT, la lluita contra la línia és una oportunitat per aconseguir un canvi de model energètic. “El model actual és caduc, no ens porta enlloc, ens fa cada cop més dependents de l’exterior”, van dir, i van remarcar que el 97 % de l’energia consumida a Catalunya prové de fora. “És una situació suïcida per a una societat com la nostra, i ara que s’està parlant molt d’independència, qui cregui que hi haurà independència política sense tenir independència energètica, o s’equivoca o té molt males intencions”, van alertar.

Dues noies amb fractures Durant la concentració va transcendir que dues noies que s’havien manifestat durant l’acció de Fellines havien sofert fractures als braços, per cops de la policia antiavalots durant una de les càrregues que van practicar, segons van dir. L’advocat Benet Salellas va descartar, en principi, que es presenti denúncia contra la policia, sempre que no prosperin als jutjats les imputacions contra Víctor Cánovas. “En agradaria que no es judicialitzés”, va concloure l’advocat.

 “Jo no he de ser el protagonista, el que importa és el col·lectiu i el moviment ciutadà en contra de la línia”

 “Em vaig trobar bé sempre i en tot moment vaig ser ben conscient del que estava fent”

 “He estat simplement una peça de tot l’engranatge de No a la MAT”

Article El Punt

Galeria fotogràfica de la concentració – Diari de Girona

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s