El silenci dels alcaldes davant la MAT, ja té preu

Els alcaldes dels municipis afectats pel segon tram de la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia d’Àlguema, agrupats en l’AMMAT (Associació de Municipis MAT,) ja tenen sobre la taula la compensació pel seu silenci, arran de la construcció de la línia de quàdruple circuit 400/220 kv i 400/132 kv.

Primerament, i per amenitzar-ho, alguns ajuntaments afectats foren obsequiats amb entrades VIP (amb sopar inclòs amb el delegat de Red Eléctrica de España) a l’actuació dels Manel durant el passat festival de Peralada. Tot, gentilesa de Red Eléctrica de España.

Tot seguit, el plat fort: la compensació econòmica “oficial”. Mitjançant el conveni, negociat entre els membres de l’AMMAT i REE, que contempla que cada municipi afectat li corresponguin 40 euros per metre lineal de municipi afectat per la MAT. La meitat d’aquesta quantia serà abonada al signar el conveni entre el municipi i REE, i l’altre meitat al finalitzar les obres de la línia. Amb el condicionant, que cap municipi mostri la més mínima oposició a la MAT.

Estem parlant de sumes molt importants. Com en el cas de Sant Gregori, amb 8623 metres de municipi afectats, Garrigàs amb 6452m, …

Aquest silenci traïdor, a part de vulnerar els estatuts de la mateixa associació AMMAT, vulnera el principi bàsic d’un alcalde: defensar els interessos dels seus conciutadans,  sobretot davant la brutal agressió que representa aquesta infraestructura elèctrica, totalment injustificada.

Una de les obligacions d’aquests alcaldes és: no callar i fer complir l’acord del 27/11/09 pel qual la Generalitat de Catalunya imposa un canvi de traçat (en lloc d’utilitzar corredor TAV original), dient textualment “Aquestes variants redueixen l’impacte visual i donen compliment a les distàncies recomanades, que són de 500 metres respecte els nuclis de població i de 100 metres en cas de cases aïllades”. Fet que és rotundament fals. Per exemple a Fellines la distància mínima entre el nucli urbà i la línia és de 265 m i algunes cases aïllades d’aquest poble, la línia els passa a 17 m, 45 m…  En aquest sentit, s’està elaborant una denúncia contra la Generalitat  per falsedat documental, prevaricació i  atemptat contra la salut pública degut als efectes carcinògens dels camps  electromagnètics a aquestes distàncies.

Un altre aspecte per tenir en compte, és la inexistència d’un acord ferm amb les elèctriques que obligui al desmantellament de les línies actuals (sobretot la de 132 kv), malgrat aquest fet no es reconeixerà.

I per postres, en la darrera reunió de l’Ammat, com a epitafi d’aquesta associació, es va proposar cedir el remanent econòmic de què es disposa, a una organització solidària, enlloc de cedir-ho a la plataforma No a la MAT, perquè aquesta pugui prosseguir la lluita judicial.

Contrasta aquesta actitud amb  la posició de l’alcalde de Santa Coloma de Farners, que ha anunciat la interposició d’un contenciós contra el ramal d’aquesta línia. Afirmant que “Si es fa aquesta línia, treballarem perquè es retirin les torres el més aviat possible. Aquest no és el model energètic que cal, ni està justificat. No es tracta d’un projecte d’utilitat pública com ens volen fer creure”.

Tot el projecte i tramitació d’aquesta línia està basat en un munt de mentides, (orquestrades per molts actors, també d’aquí), que han anat caient una darrera l’altre per deixar al descobert el veritable objectiu d’aquesta infraestructura que no és cap altre que la pervivència d’un model centralitzat, excedentari, caduc i suïcida, basat en l’enriquiment dels més poderosos, mitjançant el nostre patiment.

És per tot això i molt més que demanem la vostra dimissió !!!

ammatescales

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s