Article El Punt, el Diari de Girona, Ariet i ACN

Unes 70 persones fan talls intermitents a l’N-II contra la MAT a Medinyà

La jornada d’ahir va ser l’inici d’una campanya que es farà aquesta setmana amb concentracions de suport als propietaris expropiats forçosament

09/12/13 02:00 – SANT JULIÀ DE RAMIS – Imma Bosch
Una setantena de persones de la Plataforma No a la Mat van fer talls intermitents al migdia a l’N-II al terme municipal de Sant Julià de Ramis –carretera de Medinyà– per mostrar el seu rebuig davant la construcció de la línia de Molt Alta Tensió i contra les expropiacions forçoses del govern espanyol de finques afectades per la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia. En la jornada d’ahir, dos activistes de la plataforma van escalar una de les torres elèctriques i, després, tots els manifestants van tallar la carretera per entregar fulletons informatius als conductors dels vehicles. Aquest va ser el primer dels actes reivindicatius que es faran aquesta setmana a Sant Gregori (demà), Sant Julià de Ramis (dimecres) i Cervià de Ter (dijous) en suport “a la quarantena de propietaris que no han arribat a acords amb Red Elèctrica” i als “quals se’ls començarà a expropiar forçosament els terrenys”.
Manifestació No a la MAT a Medinyà

El portaveu de la plataforma, Sergi Nuss, va assegurar que protesten per un projecte que s’està duent a terme “acceleradament” i que “no respon a uns interessos de subministrament energètic sinó que es fa perquè les grans companyies elèctriques puguin comercialitzar amb l’energia i vendre-la a Europa o al nord d’Àfrica”. Segons les dades aportades per l’entitat, des de fa deu anys que es va començar a tramitar la MAT, han proliferat noves plantes de producció d’energia que utilitzen cicles combinats. “Aquestes plantes necessiten vendre l’energia, no poden estar parades, però el consum energètic de Catalunya i Espanya aquests darrers cinc anys ha disminuït un 27% i ara a causa de totes aquestes polítiques energètiques tenim el doble de capacitat d’energia instal·lada del que realment consumim”, va dir. Per això, a la Plataforma denuncien que és una “infraestructura innecessària” i asseguren que en diversos punts s’incompleix la normativa de la Generalitat, l’estudi d’impacte ambiental, i aspectes que la direcció General d’Energia i Mines havia dictaminat perquè hi ha “trams que la línia passa a menys de 17 metres d’una casa”.

Les torres ja s’estan construint

La companyia Red Elèctrica va donar a conèixer al setembre passat que aixecaria cap a 75 torres en el tram aeri de la MAT entre Santa Llogaia d’Àlguema i Bescanó durant l’any. En total, en aquest traçat hi haurà unes 115 torres, separades per 500 metres, i les primeres es van començar a fer al mes de setembre. En aquells moments també es va assegurar que es mantenia la previsió que la línia de la MAT entrés en funcionament a principi del 2015 i ressaltava que s’havien signat acord d’expropiació amb el 95% dels propietaris afectats.

Article El Punt

Article El Diari de Girona

Article Ariet

Vídeo Agència Catalana de Notícies

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s