Sentència judicial obliga a Endesa a allunyar 150 metres la línia de les gavarres d’una masia

Endesa allunya la línia de les Gavarres d´un mas a Llagostera

Les obres per traslladar 3 torres elèctriques a 150 metres de la casa s’allargaran fins al gener

SGR015CO001170236.jpg

Operaris d´Endesa treballant ahir en la restitució de les torres elèctriques, allunyant-les de Can Vidal.
LLAGOSTERA |16.11.2013
Dotze anys després de connectar la línia elèctrica de les Gavarres, Endesa compleix una sentència judicial i allunya 3 torres d’un mas a Llagostera. Els treballs per traslladar-les a 150 metres de Can Vidal, en comptes dels 22 actuals, van començar fa 15 dies i la companyia preveu enllestir-los al gener.Es tracta, en concret, d’una de les torres, perquè està a només vint-i-dos metres de la finca, mentre que la normativa assenyala que hauria d’estar a més de cent. Han passat dos anys des que el Tribunal Suprem va ordenar moure les torres, donant la raó al propietari de la masia i membre de la Coordinadora Antilínia de les Gavarres, Josep Maria Ricart. Ara, amb l’execució de la sentència, es tanca un llarg i costós procés judicial.

Aquesta és l’única victòria judicial d’un moviment ciutadà que es va organitzar fa 13 anys contra la línia de 110kV de Juià a Castell d’Aro, construïda per subministrar electricitat a la Costa Brava. La connexió de l’últim tram es va realitzar el 25 de setembre de 2001 a Llagostera, per decret del Govern de la Generalitat i amb custòdia policial. La línia va entrar en funcionament l’octubre del mateix any i, poc temps després, la coordinadora creada per intentar aturar-la es va dissoldre.

Malgrat això, Josep Maria Ricart va mantenir obert el seu procés particular perquè, tal com remarcava ahir, ell va ser el més perjudicat per l’obra. El resultat de la seva persistència va ser una resolució del Suprem, segons la qual s’ha d’allunyar la línia de Can Vidal construint una variant de 835,7 metres, cosa que implica desmuntar-ne 751,7 i retensar-ne 475,5; a més de restituir la zona on les torres han estat aixecades 12 anys i col·locar-ne de noves, ja que les velles no s’ajusten a les noves característiques.

El mas de Josep Maria Ricart és a tocar de la carretera GIV-6612, entre Llagostera i Romanyà, on els operaris d’Endesa treballen per donar compliment a la sentència. El propietari de Can Vidal va lamentar la pèrdua de “temps, esforços i costos innecessaris, tant a nivell particular com de la coordinadora, per acabar fent el projecte presentat fa 12 anys en el moment de l’expropiació”.
La companyia elèctrica va concretar que el muntatge del nou tram de la línia, en paral·lel a l’actual, s’acabarà a mitjans de desembre. El següent pas consistirà en desconnectar i retirar la secció a substituir, completant els treballs al gener -si les inclemències meteorològiques ho permeten.
Val a dir que tot i que la mobilització ciutadana alertava, sobretot, de la incidència dels camps electromagnètics en la salut de les persones, la sentència es basa en què la línia travessa uns horts tancats i annexos a la casa.

El final d’un llarg camí

El propietari del mas, Josep Maria Ricart, expressava ahir la seva satisfacció per l’inici de les obres: “Ha costat molts anys. En fa gairebé dotze de les expropiacions, i dos que el Tribunal Suprem ens va donar la raó.” Ricart va denunciar que la línia passava per damunt d’uns horts tancats, “fet que la llei elèctrica no permet”.

El propietari va ser en el seu moment el portaveu de la coordinadora Antilínia de les Gavarres. Posteriorment Ricart va continuar en solitari la lluita contra el projecte.

La construcció de la línia de les Gavarres el 2001 va aixecar un gran rebuig entre veïns dels municipis pels quals passava. Llagostera va ser un dels més combatius per evitar la construcció d’aquesta línia d’alta tensió dins del seu terme municipal.

Enllaç notícia Diari de Girona

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s