Dos articles del diari El Punt i La Vanguardia

No a la MAT vigila, però ho fa sola

La plataforma, amb vuit anys d’història, ha perdut força en els darrers temps perquè s’ha quedat sense el suport de la societat civil i dels alcaldes afectats

Continua amb la batalla en l’àmbit judicial

14/09/13 02:00 – Santa Llogaia d’Àlguema – N.A//

Arribar al lloc on s’està aixecant una torre i no trobar-se amb cap tipus de manifestació en contra de les obres. Aquesta va ser la imatge, impensable fa uns anys enrere, que es van emportar ahir els responsables de Red Elèctrica, operaris i els mitjans de comunicació convocats en la visita que es feia a Santa Llogaia. És un exemple de la pèrdua de força que ha experimentat aquesta plataforma ciutadana –de vuit anys d’existència–en els últims temps, entre altres raons perquè, arran de la forta oposició que tant la societat civil com els alcaldes van exercir en el primer tram, els preus de les expropiacions han pujat i han aconseguit convèncer un 95% dels propietaris afectats.

La línia de molt alta tensió va ser rebutjada de ple en el territori, especialment en els primers anys de tramitació. Les manifestacions i accions de protesta eren freqüents. L’any 2005 va marcar un punt d’inflexió. Al mes de maig, la Jonquera va ser l’escenari d’una convocatòria que va reunir més de 5.000 persones procedents de les dues bandes de la frontera. I el desembre d’aquell mateix any va tenir lloc a Girona una de les manifestacions més multitudinàries en contra de la MAT. La convocatòria va aplegar unes 20.000 persones. Van participar-hi representants de 79 ajuntaments (45 de les comarques gironines i 34 de la Catalunya del Nord) i membres de d’ERC i d’ICV. Tres anys més tard, una altra protesta va reunir 18.000 persones a Girona. Entre el 2008 i el 2010, la construcció del primer tram va topar amb una forta oposició a bona part del territori.

Manifestació a la Jo

Ara, però, un cop iniciada la construcció de les torres del darrer tram de la línia sense cap oposició expressa sobre el terreny, la plataforma ha adoptat la posició de vigilar atentament el procés per tal de denunciar al Síndic de Greuges qualsevol irregularitat que detecti. I demana a les administracions aquesta mateixa actitud vigilant. Així mateix, No a la MAT manté oberta la via judicial per tots els trams de la línia i ja han anunciat que aniran a Brussel·les en el cas que l’Audiencia Nacional no els doni la raó, convençuts que la tenen tot i haver perdut bona part del suport dels veïns i alcaldes, moguts –segons diuen els portaveus– per interessos econòmics i polítics.

La MAT s’imposa

La primera de les 115 torres que formaran part del tram entre Bescanó i Santa Llogaia ja s’ha començat a aixecar

A finals d’any n’hi haurà 75 d’instal·lades i el 2015 es preveu que entri en servei tota la línia

14/09/13 02:00 – Santa Llogaia d’Àlguema – Núria Astorch

La primera de les 115 torres que formaran part del tram aeri de la línia de molt alta tensió (MAT) entre Bescanó i Santa Llogaia ja s’ha començat a aixecar i d’aquí a una setmana estarà acabada. La primera d’aquestes torres, que tindrà una alçària de 55 metres, està situada dins del terme municipal de Santa Llogaia, i Red Eléctrica de España (REE) treballa amb l’objectiu de tenir-ne 75 de col·locades a finals d’any.

Els treballs en aquest tram de la MAT es van desencallar el dia 2 d’agost amb l’aprovació, per part del Consell de Ministres, del projecte d’execució i la declaració d’utilitat pública. “L’obra està plenament en marxa”, va manifestar ahir el delegat de Red Eléctrica a Catalunya, Lluís Pinós, en una visita a les obres de muntatge d’aquesta primera torre.

Borrassà. Presentaci

L’objectiu és que les 115 torres d’aquest tram, amb tot el cablejat, estiguin a punt a finals del segon trimestre o principis del tercer trimestre del 2014, moment en què entrarà en funcionament. I la idea de REE és que tota la línia de 400 kV entre Sentmenat i Baixàs entri en funcionament el primer trimestre del 2015. “Aquest és el calendari que tenim damunt la taula”, va indicar Pinós. Aquest tram aeri té una extensió de 44,2 quilòmetres i afecta tretze municipis gironins.

De manera paral·lela a la construcció del tram aeri, els treballs en la interconnexió subterrània avancen a bon ritme. Quant a aquests treballs, Pinós va assenyalar que el 50% de la rasa està construïda i la perforació del túnel va acabar a l’abril. El túnel de la MAT té 8,5 quilòmetres i la previsió és que a finals del 2013 els operaris ja hi hagin col·locat els 240 quilòmetres de cable que hi discorreran per l’interior.

El delegat de Red Eléctrica també va explicar que les obres corresponents a la subestació de la MAT a Riudarenes –que va obtenir el vistiplau del Ministeri d’Indústria al juliol– trigaran sis mesos a començar.

La Vanguardia – la MAT toma forma en el Alt Empordà

La Vanguardia – Red Eléctrica empieza a erigir la primera torre del tramo aéreo de la MAT

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s